Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Γύρος της Σαμοθράκης 1954

1. Ιούλιος του 1954 και στο Λιμανάκι της Παλαιόπολης το Π/Κ Ταξιάρχης του Ευστ. Καρακαλπάκη, είναι έτοιμο να σαλπάρει για τον γύρο της Σαμοθράκης με αρκετούς...
εκδρομείς. Μπροστά με το καρώ υποκάμισο ο Αγγελώνιας Στέργιος. 2. Πίσω όψη φωτογραφίας ενθύμιον.
"ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ (ΤΟ ΝΗΣΙ)
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Γύρω γύρω γλείφει το νησί ή θάλασσα με τα γλυκά της κυματάκια, στη γαλήνη. Γύρω τριγύρω το δέρνει ή θάλασσα το νησί, ή θυμωμένη, όταν μα­λόνει με τους άνεμους. Γύρω αγκαλιάζει το νησί ή θάλασσα το καλοκαίρι και πότε το σφίγγει περισ­σότερο, πότε κουράζεται και χαλαρόνει λίγο τη δρο­σερή αγκαλιά της, τη μυρωδιασμένη, Και το χει­μώνα είναι λιγώτερο παγωμένη από τον αέρα. Τότε, την αυγή, σα δε φυσάει άνεμος βγαίνει ο ήλιος και τη βλέπει που αχνίζει. Μα, καλοκαιριά κακοκαιριά, ότι και νάναι, το έχει στην αγκαλιά της ή θά­λασσα το νησί και το σφίγγει ολούθε. Μα το νησί μπροβάλλει στα ύψη, γυρεύοντας αναπνοή και λευ­τεριά.
Κήπος 1954
Του νησιού σύνορα είναι ή θάλασσα, σύνορα πού ξεκόβουν καθαρά και ξάστερα φαίνονται. Το νησί το ξεμοναχιάζει από τον άλλο κόσμο ή θάλασσα και ζη ξεχωριστό, ολάκαιρο, μοναχό. Έ5ώ στεριά, εκεί τριγύρω θάλασσα. Από την κορυφή φαίνονται ολοτρόγυρα τα σύνορα βέβαια, ωρισμένα, αναμφισβή­τητα. Ποιος άνθρωπος μπορεί ποτέ να αμφισβητήσει: τα σύνορα αυτά ; Ποιος μπορεί να αρνηθή τη θάλασσα, τη θάλασσα που πλάθει ακρογιάλια....."
ΙΔΑΣ, Ο ΝΟΥΜΑΣ 356, 6 του Σεπτέμβρη 1909
Related Posts Plugin for   WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου